Filtre

 Cea mai completă gamă de tehnici pentru filtrare.

Dintotdeauna punct de referinţă pentru oenologie.
Fiind un punct de referință pentru oenologie, grupul Della Toffola produce diferite tehnologii de filtrare care corespund celor mai diverse probleme și nevoi de producție.
Toate acestea sunt sisteme uşor de administrat şi de maximă securitate; de asemenea, pot fi furnizate instalaţii cu un grad ridicat de automatizare.

 

Filtre cu plăci

Filtrarea prin intermediul plăcilor, ramelor, plăcilor și pânzelor este ideală pentru vin, must și drojdie în domeniul oenologic, dar, de asemenea, este utilizată pe scară largă în industria alimentară și a băuturilor, în general.
 

Filtre cu cartoane

Aceste filtre sunt construite în întregime din oțel inoxidabil AISI 304 sau AISI 316, inclusiv cadrul, supapele, tava și accesoriile.
Lampă de control la intrarea cât şi la ieşirea produsului filtrat.
Există o gamă completă de accesorii care se potrivesc filtrelor, pentru prelucrarea diferitelor produse.

 

Filtru presă

Aceste filtre permit recuperarea părţii lichide care conține încă drojdie, realizând în același timp panouri solide bogate în materiale folosite de industriile care prelucrează produse provenite din cramă.
Toate componentele care intră în contact cu produsul sunt realizate din oţel inoxidabil AISI 304.
Toate au pompă de alimentare și sistem hidraulic de închidere manuală sau automată.
Pachetul filtrant alcătuit din plăci cu camera din material plastic cu colector central de distribuţie şi colectoare unghiulare pentru ieşirea lichidului. Fiecare placă filtrantă este plină cu pânză din ţesătură din polipropilenă.
În modelul UNIVER 400x400, prin înlocuirea pachetului filtrant se pot monta plăci pentru cartoane pentru prelucrarea vinului.
Modele de la 400x400 la 1200x1200 mm dimensiuni plăci de filtrare.

 

Filtre tangențiale cu membrane spiralate

Filtrele MTW sunt produse de DT Separtech din grupul Della Toffola și utilizeaza membrane spiralate  pentru microfiltrarea propriei producţii din polisulfonă - polietersulfonă - florura de polivinil.
Aceste membrane permit reținerea totală a solidelor în suspensie, a microorganismelor, a coloizilor și componentelor cu greutate moleculară mare prezente în produsul care urmează a fi tratat, fără a modifica oricare dintre parametrii inițiali.
Prin utilizarea membranelor spiralate produse de DT SEPARTECH produsele filtrate işi văd crescută intensitatea aromelor și parfumurilor.

     Filtrele MTW  permit tratarea musturilor, vinurilor, oţeturilor în timpul fazei de clarificare şi care conțin bentonită, PVPP și cărbune.
     Membranele spiralate, cu un grad de filtrare cuprins între 0,1 și 1 micron, sunt potrivite pentru clarificarea musturilor, vinurilor și oțeturilor.
     Se pot filtra produse cu o turbiditate maximă la intrare de 4000 NTU, asigurand o turbiditate la ieșire mai mică de 1 NTU.
     Pot fi fabricate în configurarea manuală, semiautomată sau automată.  

     Instalaţiile sunt întotdeauna ușor de gestionat, prezența continuă a personalului nefiind necesară la orice model, datorită setului complet de sisteme de siguranţă şi control chiar şi la varianta manuală.
     Sunt realizate din oţel inoxidabil AISI 304 sau AISI 316L, în timp ce garniturile și protecţiile  sunt din Viton – silicon.
     Modele incepand de la 2 până la 36  module filtrante.

 

Filtru tangențial automat cu membrane ceramice

Filtrarea se face în mod automat și continuu, pur și simplu prin conectarea filtrului la rezervorul care conține produsul de filtrat și la un rezervor pentru colectarea filtratului.
Fluxul de lichid ce urmează a fi filtrat este tangent la suprafața membranei și solidele sunt separate din lichid, datorită diferenței de presiune. Fluxul paralel cu viteză mare al lichidului în raport cu modulul asigură o curățare continuuă a membranei, permițând astfel cicluri de filtrare foarte lungi fără a fi nevoie să se utilizeze aditivi chimici. Pentru a prelungi și mai mult ciclul de filtrare, un sistem de contraspălare încorporat elimină periodic stratul subțire de depuneri care se depozitează pe membrană.
O rată scăzută de curgere a permeatului și o concentrație excesiv de ridicată de solide în retur semnifică sfârșitul ciclului de filtrare, atunci când este timpul pentru a continuua cu un proces minuțios de spălare și dezinfectare chimică (care se poate face la temperaturi ridicate cu acest tip de membrană ) folosind NaOH și acid citric ca un neutralizator.
Capacitatea filtrului depinde de dimensiunea porilor membranei de la 0,2 microni -1,4 microni (la cerere filtrul poate fi livrat cu o dimensiune mai mare a porilor).
Durata ciclului de filtrare și capacitatea variază în funcție de caracteristicile produsului care se filtrează, şi de temperatura lui.

 

Filtre cu discuri orizontale

Filtrarea cu kiselgur a fost mult timp o metoda clasică în lumea vinului, precum și filtrele pe care Della Toffola le-a dezvoltat și instalat în mii de exemplare peste tot în lume.
Acest tip de filtru folosește sistemul cu discuri orizontale, singurul care garantează integritatea panoului, chiar și după întreruperea accidentală a filtrării.
Nu există nici un risc pentru panou chiar și în cazul unor manevre incorecte sau întreruperi bruște ale alimentării electrice.

Sunt disponibile doua tipologii constructive:

1. Filtre cu descărcare manuală ECP & FSB

Datorită tipului constructiv, pentru curăţare este suficient un jet de apă şi jgheabul din dotare.
Este construit integral din oțel inoxidabil, inclusiv pompa de alimentare, conductele, supapele si structura pe roți.
Sistem de dozare complet cu kiselgur cu pompă cu piston, cu debit reglabil şi electroagitator încorporat și rezervor de dozare. Tabloul electric este complet cu toate comenzile și protecțiile  esențiale pentru utilizarea în condiții de siguranță și de încredere.

Filtrele ECP: cu aceste modele puteți efectua o curățare rapidă și ușoară a discurilor prin inlăturarea clopotului și apoi pur și simplu răsturnand pachetul filtrant: avand in vedere ca pentru curăţare este suficient un jet de apă, se evită deteriorarea sau uzura discurilor de filtrare.
Modelele realizate sunt de 2 si 3 mp.

Filtrele FSB: spre deosebire de modelele ECP, la această versiune răsturnarea  clopotului pentru curățarea pachetului filtrant este amortizată de pistoane corespunzătoare. Odată răsturnat clopotul, este uşor de deschis prin alunecarea pe un ghidaj special.
Modelele realizate sunt de 3 și 5 mp.

2.Filtre cu descărcare automată NF

Datorită caracteristicilor lor constructive şi de funcţionare, sunt deosebit de potrivite pentru filtrarea unor volume mari de lichide, cu un procent redus de solide în suspensie și pentru operațiuni de lustruire și finisare. Sistemul exclusiv și apreciat cu discuri orizontale, combinat cu descărcarea centrifugală a panoului reziduual a marcat o etapă foarte importantă în tehnica de filtrare. Toate aceste calităţi se regăsesc astăzi in seria de filtre NF. Aceste filtre, în cazul intreţinerii, necesită timpi de intervenție minimi și o utilizare redusă de echipamente oferind astfel avantaje clare în economia de funcționare. Filtrele sunt construite în conformitate cu reglementările 97/23 / CE PED. Toate componentele filtrelor sunt realizate din oţel inoxidabil AISI 304, în timp ce reductoarele şi motoarele electrice sunt protejate de o vopsea epoxidică antiacidă.
Modelele sunt realizate de la 5 la 50 mp.

 

Filtre rotative sub vid

Acest tip de filtru a fost proiectat și construit pentru a trata în mod eficient o gamă largă de materii prime sau derivate ale industriei vinului.
Filtrarea este continuuă şi se datorează unui răzuitor cu lamă care elimină substanțele reziduuale la fiecare rotație a tamburului.
În interiorul filtrelor formarea vidului este uniformă, asigurând o distribuție perfectă a depresiunii cu creșterea productivităţii orare.
Panoul filtrant, în cazul întreruperii instantanee a curentului, rămâne intact pe tambur pentru o perioadă bună de timp.

Sunt disponibile două tipologii constructive:

1.Filtre cu pompă de extracţie externă

Această versiune de filtru cu vid precoat se caracterizează prin tehnică specială de extragere a lichidului filtrat.
Filtrul a fost proiectat și construit după principii moderne de raţionalitate, care permit gestionarea ușoară a activității și controlul complet al tuturor componentelor care facilitează, de asemenea, operaţiunile normale de întreținere; acestea din urmă, pot fi, de asemenea, efectuate de personal necalificat.
Toate modelele sunt montate pe un cărucior pentru deplasarea ușoară în perioadele de utilizare normală și retragere ulterioară în subsol, atunci când nu sunt folosite.
Această soluție este deosebit de apreciată de micii producători care, într-o mașină de dimensiuni reduse găsesc instalate pompe de alimentare standard, pompe de extracție a filtratului, de vid şi pentru amestecarea cu kiselgur.
Modele constructive de la 2,5 la 6 mp.

2.Filtre cu pompă de extracţie internă

Acest tip de filtru permite filtrarea continuuă și automată a unor cantități mari de lichid, cu concentrații mari de solide în suspensie.
Aceste modele sunt caracterizate de un tambur cu circuite separate pentru aer și produsul filtrat; prin urmare, este posibil să se obțină un filtrat fără spumă și oxidări. În plus tamburul, având în vedere structura sa, poate fi ușor inspectat în interior și perfect curăţat.
În această versiune, vidul este format în întregul volum interior al tamburului. Lichidul filtrat este apoi aspirat direct din interiorul tamburului, prin intermediul unei pompe pe care o conține.
Modele constructive de la 10 la 60 mp.

 

Camere pentru microfiltrare

Acest tip de filtru permite eliminarea particulelor coloidale și celulelor de lieviţi şi bacterii conținute în vin. Pentru a oferi rezultate maxime operațiunea trebuie să fie efectuată imediat înainte de îmbuteliere, pentru a garanta că vinul rămâne neatins.
Construite în întregime din oțel inoxidabil AISI 316 sunt complete cu supape fluture racordate la intrare şi ieşire, supapă cu bilă de ½” pe curba de intrare, supapă sanitară de ½”  pe curba de ieşire, racorduri de intrare și ieșire DIN 11851. Priza cartușelor este de tip baionetă, dar la cerere pot fi livrate recipiente cu diferite prize. De asemenea, sunt disponibile recipiente singulare sau multiple adaptate să conțină un element de filtrare cu cartuș sau module lenticulare.