Prese pneumatice cu membrana centrala

Prese pneumatice cu membrană centrală

Presarea ocupă întotdeauna un rol important în obţinerea unor produse de calitate care să satisfacă nevoile pieţei.

Della Toffola, care a cucerit prima unele dintre cele mai importante etape ale tehnologiei vinificaţiei, oferă o varietate de prese cu caracteristici inovatoare.

Sunt prese pneumatice cu membrană centrală urmare a unor studii atente pentru a obţine o separare delicată a mustului, cu o mărunţire foarte mică şi producţie minimă de drojdie, ceea ce face ca apăsarea moale să fie esenţială pentru vinurile de calitate.

La  presele Della Toffola, spre deosebire de alte tipuri de prese, membrana este montată pe axul tamburului care în momentul umflării apasă pe tot peretele său interior, nu numai pe mijloc, realizând astfel dublarea suprafeţei de scurgere a mustului.

Cele mai importante avantaje, bine cunoscute şi bine apreciate:
     - suprafaţa de scurgere se dublează proporţional cu dimensiunile presei;
     - timpul total necesar pentru presare este redus la jumătate;
     - presiunile de lucru sunt reduse drastic;
     - sunt necesare mai puţine cicluri de presare şi scurgere şi astfel producerea de spumă devine neglijabilă;
     - în interiorul presei produsul este distribuit într-un strat uniform de grosime mică;
     - scurgerea mustului are loc pe toată suprafaţa la 360°.

Datorită acestor caracteristici, calitatea mustului este mult îmbunătăţită, deoarece tescovina este eliminată cu o presiune de lucru redusă, mai puţine cicluri de presare şi zdrobire.

Etapa de presare începe cu cicluri de comprimare intercalate la presiune scăzută (aproximativ 0,2 bar) şi cicluri de zdrobire sau remixare.

În această fază aproximativ 60-70% din totalul mustului s-a scurs.

Cu presele Della Toffola enologul poate utiliza mai multe programe automate deja incluse sau personalizând cu uşurinţă presiuni şi timpi de lucru.

Membrana centrală este realizată din material atoxic alimentar de calitate şi rezistenţă ridicată.

Pentru construcţia preselor este utilizat, în general, oţel inoxidabil AISI 304.
Maşinile sunt supuse unor teste, în conformitate cu reglementările PED în vigoare.

Presele pneumatice Della Toffola sunt disponibile în diferite versiuni pentru adaptarea la cerinţele clientului:
    - cu rezervor deschis;
    - cu rezervor simplu închis;
    - cu rezervor închis cu atmosferă inertă;
    - cu rezervor închis cu membrane lenticulare.

Rezervor deschis

Della Toffola oferă o serie de prese cu rezervor deschis cu caracteristici inovatoare.

Aceste prese sunt echipate cu o membrană tubulară din material netoxic, fixată pe un suport cu aripioare; membrana şi suportul sunt apoi montate pe axul unui tambur perforat din oţel inoxidabil.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestor prese sunt găurile pentru ieşirea mustului.

În presele tradiţionale ele acoperă cel mult 50% din suprafaţa tamburului, in timp ce la modelele Della Toffola ocupă întreaga suprafaţă, dublând de fapt suprafaţa de scurgere.

La momentul de presare, membrana nu se extinde de la o jumătate la alta a tamburului cum se întamplă de obicei, ci presează uniform pe întregul perete interior.

Ies in evidenţă calităţile excepţionale de performanţă şi economie, comparativ cu maşinile tradiţionale:
-    suprafaţa de scurgere se dublează proporţional cu dimensiunile presei;
-    timpul total necesar pentru presare este redus la jumătate;
-    tescovina este eliminată cu presiune de lucru redusă;
-   sunt necesare mai puţine cicluri de presare şi scurgere şi astfel producerea de drojdie  devine neglijabilă;
-   în interiorul presei produsul este distribuit într-un strat uniform de grosime mică;
-   scurgerea mustului are loc pe toată suprafaţa la 360 °.

Avantaje:
Datorită acestor caracteristici, calitatea mustului este mult îmbunătăţită, deoarece tescovina este eliminată cu o presiune de lucru redusă, mai puţine cicluri de presare şi strivire pentru garantarea unui must limpede, de înaltă calitate şi cu un conţinut scăzut de polifenoli, substanţe turbiditare şi drojdii.

În tambur, masa de strivit nu suferă mişcări lungi chiar şi, cu greutatea proprie a strugurilor, se va obţine imediat o scurgere abundentă pe toată suprafaţa perforată.
Aplicarea presiunii maxime de strivire (oricum redusă la 1,5 bar) este necesară doar pentru câteva cicluri de scurtă durată, la sfârşitul programului.

Modelele de până la PE 100 sunt echipate cu un dispozitiv încorporat pentru umflarea/dezumflarea membranei. Modelele mai mari adoptă în schimb o centrală separată.

Nu există nici o limită în ceea ce priveşte tipul de struguri de presat, datorită sistemului de programare extrem de flexibil şi uşor de acţionat.

Un computer programabil (PLC) permite acţionarea automată a tuturor fazelor de prelucrare.
Sub presă este un rezervor de colectare şi transport al mustului care iese din tambur.

Terminată presarea, presa descărca pieliţele într-un timp foarte scurt şi curaţenia este simplificată datorită lipsei de colectoare interne care necesită curăţare mai dificilă. Operaţiile de spălare sunt facilitate de un tub de pulverizare şi o a doua uşă ovală mare si potrivită pentru a uşura accesul în interiorul tamburului.

Pe lângă randamentul excelent în calitate, cantitate şi reducerea la jumătate a timpului de lucru, presele Della Toffola asigură, de asemenea, o serie întreagă de avantaje în economia de funcţionare:
-    utilizarea de prese şi instalaţii de dimensiuni mai mici, fără reduceri de randament;
-    gestionare a proceselor de lucru în mod continuu, fără pauze lungi;
-    posibilitate de control centralizat şi automatizat al instalaţiilor formate din mai multe maşini.

Toate maşinile sunt testate în conformitate cu Directiva CE 97/23.

 

Rezervor inchis

Della Toffola oferă o serie de prese cu rezervor închis cu caracteristici inovatoare.

Aceste prese sunt echipate cu o membrană tubulară din material netoxic, fixată pe un suport cu aripioare; membrana şi suportul sunt apoi montate pe axul unui tambur perforat din oţel inoxidabil.

Mustul presat de membrana centrală iese prin nişte conducte alcătuite dintr-un grătar perforat fixat în interiorul unei camere de transport. Aspectul inovator al acestor prese este reprezentat de aceste conducte de transport a mustului.

De forma dreaptă şi rectilinie la toate celelalte tipuri de presă, conductele modelelor PEC/PFC Della Toffola sunt, în schimb, de formă circulară pentru o scurgere abundentă cu viteză la 360° datorită grătarului perforat circumferenţial. Astfel conducta ocupă întreaga circumferinţă a tamburului, fără zone înfundate, oferind mustului o suprafaţă de scurgere dublă faţă de sistemul normal.

Grătarele sunt fixate în interiorul rezervorului şi dispuse ca nişte inele in jurul axei sale principale şi camerele de transport ale mustului, se găsesc în interiorul rezervorului însuşi. Alunecarea mustului este netedă şi fără obstacole.

Grătarele se autocurăţă prin ieşirea abundentă a mustului. Se elimină blocajele care reduc randamentul presei şi care necesită lungi perioade de întreţinere. In fapt, cu acest tip de grătare curgerea mustului asigură curăţarea eficientă şi continuuă a găurilor de drenaj, în acest fel sunt facilitate considerabil chiar şi operaţiunile de curăţare periodice cu substanţe de igienizare.

Pentru un control facil al stării grătarelor şi a curaţeniei lor este de ajuns să slăbiţi 2 şuruburi şi conducta poate fi îndepărtată pentru a fi inspectată cu uşurinţă. Accesul comod în interiorul rezervorului este garantat de deschiderea uşii de încărcare şi a uşii ovale pentru spălarea tamburului.

Ies în evidenţă calităţile excepţionale de performanţă şi economie, comparativ cu maşinile tradiţionale:

-    suprafaţa de scurgere se dublează proporţional cu dimensiunile presei;
-    timpul total necesar pentru presare este redus la jumătate;
-    tescovina este eliminată cu presiune de lucru redusă;
-   sunt necesare mai puţine cicluri de presare şi scurgere şi astfel producerea de drojdie  devine neglijabilă;
-    în interiorul presei produsul este distribuit într-un strat uniform de grosime mică;
-    scurgerea mustului are loc pe toată suprafaţa la 360 °.

Avantaje:
Datorită  acestor caracteristici, calitatea mustului este mult îmbunătăţită, deoarece tescovina este eliminată cu o presiune de lucru redusă, mai puţine cicluri de presare şi strivire  pentru garantarea unui must limpede, de înaltă calitate şi cu un conţinut scăzut de polifenoli, substanţe turbiditare şi drojdii.

În tambur, masa de strivit nu suferă mişcări lungi chiar şi, cu greutatea proprie a strugurilor se va obţine imediat o scurgere abundentă pe toată suprafaţa perforată.

Aplicarea presiunii maxime de strivire (oricum redusă la 1,5 bar) este necesară doar pentru câteva cicluri de scurtă durată, la sfârşitul programului.

Modelele de până la PE 100 sunt echipate cu un dispozitiv încorporat pentru umflarea/dezumflarea membranei. Modelele mai mari adoptă în schimb o centrală separată.

Nu există nici o limită în ceea ce privește tipul de struguri de presat, datorită sistemului de programare extrem de flexibil și ușor de acţionat.
Un computer programabil (PLC)  permite acţionarea automată a tuturor fazelor de prelucrare.
Sub presa este un rezervor de colectare și transport al mustului care iese din tambur.
Terminată presarea, presa  descărca pieliţele  într-un timp foarte scurt și curaţenia este simplificată  datorită  lipsei de colectoare interne care necesită o curățare mai dificilă. Operațiile de spălare sunt facilitate de un tub de pulverizare și o a doua ușă ovala mare si potrivită pentru a uşura accesul in interiorul tamburului.
Pe lângă randamentul excelent în calitate și cantitate și reducerea la jumătate a timpului de lucru, presele Della Toffola asigură de asemenea, o serie întreagă de avantaje în economia de funcționare:
-     utilizarea de prese și instalaţii de dimensiuni mai mici, fără reduceri de randament;
-     gestionare a proceselor de lucru in mod continuu, fără pauze lungi;
-     posibilitate de control centralizat și automatizat al instalaţiilor  formate  din mai multe maşini.

 

Rezervor inchis şi atmosferă inertă

Pentru prelucrarea strugurilor, în special a celor albi, a fost introdus de câţiva ani sistemul de presare cu compensare de gaz inert.

Della Toffola face eforturi constante pentru a îmbunătăţi şi actualiza acest proces particular.

El se bazează pe aplicarea unui program de presare progresiv combinat cu cicluri de lucru care se desfăşoară întotdeauna într-un mediu protejat cu gaz inert cum ar fi azotul, consumul fiind cu toate acestea, extrem de redus, fără a fi nevoie de rezervoare de stocare externă voluminoase şi scumpe.

Programul progresiv suferă creşteri ulterioare alternative de presiune cu relaxări scurte ale membranei.

În presă este injectat azot înainte de umplere şi cantităţi mici de gaz sunt apoi introduse în mod automat atunci când este necesar, oferind un mediu de lucru saturat în mod constant cu gaz pur.

Se obţine deci o delicateţe absolută de lucru şi cel mai mare respect al produsului şi absenţa drojdiei.

Sistemul Della Toffola este mai avantajos în comparaţie cu alte sisteme utilizate în prezent, care permit recuperarea numai a 30-40% din azotul folosit şi oricum nu pur.

Pe scurt toate avantajele:

     Utilizarea de azot mereu pur, provenit de la cilindrii sau unităţi de producţie, fără a folosi gaz amestecat cu aer şi care poate conţine mucegai şi bacterii.

     Sunt necesare cantităţi minime de azot prin programe speciale utilizate pentru a face inutilă orice recuperare.

     Aplicarea unei ieşiri suplimentare dacă doriţi să utilizaţi presa fără gaz inertizant, cum ar fi de exemplu în cicluri de presare a strugurilor roşii maceraţi.

     Extrem de uşor de curăţat datorită membranei elastice (până la modelul PEC 1OO) şi al sistemelor automate de curăţare.

     Posibilitatea de aplicare a camerelor de refrigerare externe la tambur pentru macerare carbonică la temperatură controlată.

     Compactitatea maşinilor care nu au nevoie de sisteme de recuperare voluminoase externe de recuperare.

     Folosirea de programe speciale care garantează o reducere a ciclurilor de presare cu producţia de mici cantităţi de drojdie.

      Uşor de utilizat şi combinat cu securitatea absolută a ciclurilor de presare în atmosferă inertă cu azot, adaugă un plus de valoare preselor pneumatice Della Toffola.

 

Rezervor inchis şi membrană lenticulară

Avantajele presării tip moale în versiune compactă.

Presele pneumatice cu membrane lenticulare completează gama Della Toffola cu modele extrem de uşor de utilizat.

Acestea sunt ideale pentru cantităţi mici de produs şi pot fi folosite şi în crame cu spaţii reduse.

Sistemul de presare este întotdeauna moale pentru scurgerea produsului la cele mai înalte niveluri de calitate.

Cele două membrane de formă lenticulară, montate pe fundurile tamburului, în timpul umflarii se extind spre mijlocul lui apăsând simultan pe întreg interiorul.

Astfel, are loc stoarcerea cu eliberarea ulterioară a părţii lichide.

Membranele sunt fixate cu un sistem care asigură o curăţare şi întreţinere uşoară.

Mustul scurs la 360° este transportat în grătare perforate circulare, care se autocuraţă prin ieşirea abundentă a mustului. Se elimină blocajele care reduc randamentul presei şi care necesită lungi perioade de întreţinere. In fapt, cu acest tip de grătare curgerea mustului asigură curaţarea eficientă şi continuuă a găurilor de drenaj, în acest fel sunt facilitate considerabil chiar şi operaţiunilor de curăţare periodice cu substanţe de igienizare.

Toate modelele sunt dotate cu un dispozitiv încorporat pentru umflarea/dezumflarea membranei.

Nu există nici o limită cu privire la tipul de produs, datorită sistemului de programare automată flexibil şi uşor de utilizat.

Terminată presarea, descărcarea tescovinei se realizează în scurt timp.

Operaţiunile de spălare sunt facilitate de o uşă mare de acces la interiorul tamburului.
Sub presă există un rezervor de colectare şi transport a mustului.

Modelele fabricate sunt de la 3 LT până la 14 LT.